A Riporter

A Riporter első adása, Tömördi Viktorral.
Megtekintés»
Második rész, Csontos Attilával
Megtekintés»

Regisztrálj!

További információ az oldalon történő regisztráció előnyeiről és mikéntjéről.

Utolsó kommentek

  • limi: á, dehogy elég volt 4 évig látnom az arcodat (2012.06.11. 09:52) DÜHÖNGŐ
  • kegyi: köszi Limi! ugye jössz?! (2012.06.10. 17:15) DÜHÖNGŐ
  • limi: most meg majdnem egy év telt el az utolsó "beszólás" óta azért, hogy ez változzon, kihirdetem, hog... (2012.06.10. 08:52) DÜHÖNGŐ
  • NóRah: Na de azért remélem az érettségi találkozó majd felráz minket! :) (2011.07.22. 10:24) Albumok
  • mbarna: egyébként ez az első aktivitás az oldalon az utóbbi fél évben, wow :O (2011.07.03. 12:43) Albumok
  • Utolsó 20

Dühöngő

Ide fórumozz, ha úgy érzed, mondandód nem kötődik szorosan egyik bejegyzéshez sem.

Karácsony

2008.12.21. 23:09 Milán atya

 

Én hány talentumot kaptam?

A példabeszéd könnyen félreérthető. Ha a talentumot képességnek értelmezzük, akkor a végkicsengés: az Úr szigorú és igazságtalan. Tanárról mondják dicséretként, hogy szigorú, de igazságos. A példabeszédben a talentumok elosztása igazságtalan, a számonkérés szigorú, a büntetés ismét igazságtalannak tűnik. Az a kézenfekvő tanulság, miszerint a képességeinket ki kell bontakoztatni, túl kevésnek tűnik. Ez az értelmezés a lafontaine-i tanmesék bölcsességével helyezi egy szintre az evangéliumi történetet. A talentum szó tömegmértékegység, bár a köztudatba a példabeszéd félreértése révén a képesség szinonimájaként került, semmi köze a két fogalomnak egymáshoz.

A soktalentumnyi ezüst a gazda kincse, vagyona. Mi kincse van az Istennek? A szeretete. Ebből a kincsből ad nekünk felhasználásra rátermettségünk szerint. Van, aki 5 talentumnyi lehetőséget kapott, a szeretetnek a legnehezebb feladatait: alkoholista házastárs, beteg kisgyermek, kábítószeres kamasz, elviselhetetlen szomszéd, munkatárs, főnök. Itt elérni a szeretet megduplázódását: valódi bravúr. Mások kissé könnyebb feladatot kaptak, kéttalentumosat: egy-egy nehezebb ember a környezetünkben, vegyes összetételű gyerekcsoport nevelése, egy rosszindulatú rokon. Sokan átlagos feladatot mondhatnak magukénak: kiegyensúlyozott családban, baráti körben, normális munkahelyen kell megvalósítanunk a szeretet művét. Mégis milyen sokszor épp itt bukunk el. Elrejtjük a szeretetünket, azt hisszük, így őrizhetjük meg igazán. De elveszítjük, kicsúszik a kezünkből. Megvalósul a példabeszéd záróképe: elveszik tőlünk az egyet, és akinek már 10 van, annak még több lesz.

Aki egy talentumot kapott, nem kell irigyelnie az ötöt: hogyan is állnánk helyt jóval szigorúbb, elutasítóbb, elszomorítóbb körülmények között. Épp elég itt kitartanunk a szeretetben!

A talentumukat megkétszerező illetve elásó szolgák eszünkbe juttathatják Pilinszky János sorait, aki Dosztojevszkijt idézve írja: „… a tevékeny szeretetet félelmetes szakadék választja el az ábrándos szeretettől. Az ábrándos szeretet nyomot kíván hagyni a földön, s viszontszeretetre vár, méghozzá azonnali viszonzásra. Az igazi szeretet azonban hősies. Kész akár a vereségre is, hisz helye és ideje Istenben van.”

A Ferences Gimnázium tanári kara és dolgozói nevében boldog karácsonyt,
bensőséges ünneplést kívánok!

                                                                                                                       P. Lukovits Milán

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vetulet.blog.hu/api/trackback/id/tr57835899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása