A Riporter

A Riporter első adása, Tömördi Viktorral.
Megtekintés»
Második rész, Csontos Attilával
Megtekintés»

Regisztrálj!

További információ az oldalon történő regisztráció előnyeiről és mikéntjéről.

Utolsó kommentek

  • limi: á, dehogy elég volt 4 évig látnom az arcodat (2012.06.11. 09:52) DÜHÖNGŐ
  • kegyi: köszi Limi! ugye jössz?! (2012.06.10. 17:15) DÜHÖNGŐ
  • limi: most meg majdnem egy év telt el az utolsó "beszólás" óta azért, hogy ez változzon, kihirdetem, hog... (2012.06.10. 08:52) DÜHÖNGŐ
  • NóRah: Na de azért remélem az érettségi találkozó majd felráz minket! :) (2011.07.22. 10:24) Albumok
  • mbarna: egyébként ez az első aktivitás az oldalon az utóbbi fél évben, wow :O (2011.07.03. 12:43) Albumok
  • Utolsó 20

Dühöngő

Ide fórumozz, ha úgy érzed, mondandód nem kötődik szorosan egyik bejegyzéshez sem.

Ma este osztálykarácsony + Milán atya karácsonyi üzenete

2009.12.23. 14:22 mbarna

Emlékeztetőül: ma este 6/7-től osztálykarácsonyozás Marcsiéknál.

Milán atya pedig az alábbi üzenettel kíván mindenkinek nagyon boldog karácsonyt:

"…egy alkalommal két vak követte Jézust. Egyre ezt kiáltozták: »Könyörülj rajtunk, Dávid Fia!« Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: »Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?« »Hisszük, Uram!« – felelték azok. Akkor megérintette szemüket és így szólt: »Legyen a hitetek szerint!« (Mt 9, 27-30)"

 

 

Az év legrövidebb napjaiban van Karácsony ünnepe. Az adventi koszorú gyertyái, és a két vak története is arra utalnak, hogy Jézus hozta a világosságot. A Karácsony fényében tárul föl előttünk a csoda értelme.

Több csodaelbeszélésben – így ebben is – fölvetődik a hit kérdése, amit könnyen félre lehet érteni. Ma is hallani olyan lemondó sóhajt, hogy „kértem, de mégsem gyógyultam meg. Úgy látszik, nem elég erős a hitem!” Miben kell hinni, hogy csoda történjen?

Érdemes megfigyelni az evangéliumok szövegében, hogy Jézus számára inkább ott van a döntő különbség, hogy valaki kéri a csodát, vagy követeli. Ha valaki nem követel, hanem kér, akkor megbízik Istenben, hogy ő majd a legjobbat teszi.

A Karácsonynak az az elsődleges üzenete, hogy Isten emberré lett, „kiüresítette önmagát”. A csodák megerősítik Jézus tanítását, ugyanakkor üzenetet is hordoznak az ember Jézus számára. Az evangéliumok számtalanszor említik, hogy Jézus imádkozott, a Szentírás szövegéről elmélkedett, és az élet jelenségeiből olvasta ki Isten rá vonatkozó akaratát. Azok a csodák, amiket Isten általa végbevitt, nyilván számára is kinyilatkoztatást jelentettek.

A hit nem elméleti állásfoglalás Isten létezéséről vagy tulajdonságairól, hanem bizalom. Ezért hit nem a csoda bekövetkezéséhez kell, hanem magához az élethez. Az ember bűnének a gyökere, hogy a bizalmat elveszítette Isten iránt. Hogyan is keresné Istent, hogyan tartaná meg parancsait, ha nem bízik abban, hogy Isten jót akar neki?

Jézus a bizalmat jött helyreállítani. Nem ígéretekkel akarja megszerezni az emberek bizalmát, hanem úgy, hogy ő maga megbízik bennünk. Kiszolgáltatott, magatehetetlen csecsemőként adja magát az ember kezébe. Nemcsak Mária kezébe, hanem mindnyájunkéba. Isten óriási bizalmat tanúsít irántunk. Istennek a világba lépését könnyebb elképzelni ítéletként, földrengésként, tűzként, ám mindezek helyett egy csecsemő kapaszkodik az ember nyakába! Az evangélium hirdetésének Jézus azt a módszerét adta, hogy megelőlegezi a bizalmat: „ne vigyetek magatokkal se botot, se pénzt…” A vak embernek jó füle van arra, hogy pontosan megállapítsa, kiben érdemes megbízni. Abban, aki ennyire megbízott bennünk!

A Ferences Gimnázium tanári kara és dolgozói nevében boldog karácsonyt, bensőséges ünneplést kívánok!

Szentendre, 2009. december 23., Lukovits Milán ig.

Ezenkívül arra is megkér mindenkit, hogy juttassátok el az alábbi üzenetet a szüleiteknek:

A Ferences Rend fennállásának 800. évfordulója kapcsán merült fel az az ötlet, hogy az iskola szülői közösségének szervezzünk egy zarándokutat Assisibe. Az előzetes felmérés alapján van kellő számban érdeklődés. A szülői közösség értelmezésébe beleférnek a nemrég végzett diákok szülei is. Valószínű, hogy a Szülők kisebb hányada tudna részt venni rajta, de mégis erősíthetné a szülői közösség kötődését Szent Ferenchez.

Úgy gondolom, hogy a diákjaink mögött álló szülők sokféleképpen segítik iskolánkat, legfőképpen együttműködésükkel; ennek elismerésére és erősítésére szolgálna ez a program. Az utazás kétféleképpen képzelhető el: autóbusszal, vagy kisbuszokkal, ez utóbbi a gyorsabb és olcsóbb megoldás.

Egy hatnapos út programja a következőképpen képzelhető el: 1. nap: utazás, 2. nap: szentmise a Porciunkula kápolnában, Szent Ferenc-bazilika megtekintése, városnézés. 3.nap: Giotto freskóciklusa, San Damiano-i kápolna (szentmise), Carceri-remeteség, Subasio hegy (panoráma). 4. nap: szentmise Szent Ferenc sírjánál, Fonte Colombo (remeteség – a Regula keletkezésének helye), Greccio (a ferences Betlehem). 5. nap: kirándulás Alverna hegyére (stigmatizáció helye, szentmise, lehetőség az egyéni elmélkedésre). 6. nap: hazautazás.

Szállás az assisi kempingben nagy 5-8 személyes sátrakban tábori ágyakon (hálózsák szükséges). Napi 3 étkezés közösen szervezve. Ennek összköltsége fejenként 60.000 Ft, ha elegendő számú kisbusz kínálkozik, autóbuszos utazás estén kb. 80.000 Ft. A befizetett összeg 10 %-a olyanok részvételét támogatja, akik nem tudják kifizetni a teljes összeget. Időpont: 2010. június 28-július 3., hétfőtől szombatig. Jelentkezés: 30.000 Ft előleg befizetésével 2010. január 24. vasárnap. Ha az előleg befizetésének időszakában kiderül, hogy még sincs elegendő jelentkező, akkor az előleget mindenki visszakapja.

Ha érdekli Assisi, ferences vezetéssel, a vázolt körülmények között, akkor szeretettel várom a jelentkezését!

P. Lukovits Milán, ig.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony szülők hirdetmény

A bejegyzés trackback címe:

https://vetulet.blog.hu/api/trackback/id/tr71618010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása